Spring naar inhoud

Inbakeren

Biologe Bregje van Sleuwen heeft in haar promotieonderzoek aan het UMC in Utrecht aangetoond dat inbakeren niet helpt bij baby's met slaapproblemen. Zij kwam ondermeer tot de conclusie dat vooral een voorspelbaar en regelmatig patroon het overmatige huilen vermindert van baby's met slaapproblemen. Ouders van 399 baby's kregen advies over regelmaat en voorspelbaarheid. 50% van de baby's werden naast deze adviezen ook ingebakerd. De adviezen bestonden onder meer uit een verzorgingsaanpak waarin een vaste sequentie van activiteiten aangeboden werden aan de baby's en hun ouders. Deze activiteiten bestonden uit:

  • Voeding geven
  • lichamelijke aandacht/knuffelen
  • spelen
  • wakker worden

Wanneer de baby's zichtbaar vermoeid raakten werden ze in hun bedje te slapen gelegd. Inbakeren voegde niet veel toe. 7 dagen na het begin van het programma was het huilen in de twee groepen met 42% afgenomen, na 14 dagen met 50% en na 8 weken met gemiddeld 75 %. Ook de tijdsduur van het huilen nam significant af. Ouders die het huilen van hun baby als een probleem ervaarden, mochten meedoen aan het onderzoek. In Nederland geldt dit voor zes tot tien procent van alle baby’s, dit is afhankelijk van de gehanteerde definitie.

Een van de conclusies van het onderzoek van van Sleuwen is, dat vooral de verzorgingsaanpak van groot belang is bij het aanpakken van overmatig huilgedrag en slaapproblemen van baby's. Het aloude rust en regelmaat advies blijkt eenvoudig te volgen en brengt de rust terug in het gezin. Volgens het onderzoek had inbakeren verder geen significant effect op de geadviseerde aanpak van regelmaat en rust.