Spring naar inhoud

Pijn bij bevalling

Hoe raar het misschien ook klinkt, veel vrouwen zien op tegen de bevalling. Bevallen doet pijn en iedere zwangere vrouw kent wel een aantal horrorverhalen. Hoeveel pijn het doet, is van te voren niet te zeggen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die de pijn kunnen verlichten. Zowel medicinaal, als zonder medicijnen.

Bevallen zonder medicijnen

Wie tijdens de bevalling goed ondersteund wordt, kent vaak minder pijn. Het is daarom verstandig om tijdens de zwangerschap al na te denken over wie je er tijdens de bevalling bij wilt hebben. Kies voor iemand, of meerdere mensen, bij wie je op je gemakt voelt. Daarnaast is het belangrijk om goed uitgerust aan de bevalling te beginnen. Mensen die goed uitgerust zijn, kunnen vaak meer pijn verdragen. Ook afleiding is belangrijk. Als de weeën nog niet al te hevig zijn, kan je bijvoorbeeld een ontspannend muziekje opzetten of een boek lezen.
baren Als de weeën heftiger worden, neem dan een ontspannende houding aan.

Warmte werkt ook ontspannend
Sommige vrouwen vinden het heerlijk om onder de douche te zitten, met een warme straal op hun buik. Een andere manier om rustig te blijven is door je te concentreren op je ademhaling. Zo ben je namelijk minder gefocust op de pijn. Andere hulpmiddelen die sommige vrouwen nuttig vinden zijn bijvoorbeeld accupunctuur, hypnose, geurtherapie of waterinjecties. Het is wel verstandig om deze zaken van te voren te bespreken met de verloskundige.

Medicijnen

Er bestaan ook verschillende medicijnen tegen de pijn.
Let wel: voor medicijnen moet je altijd in het ziekenhuis bevallen. Je dient vooraf met de verloskundige te bespreken wat de mogelijkheden zijn.
Als er medicijnen toegediend worden, moet te allen tijde de hartslag, bloeddruk en ademhaling gecontroleerd worden. Ook dient de toestand van het kindje gevolgd te worden en in het ziekenhuis hebben ze hier de geschikte apparatuur voor. Veel gebruikte medicijnen in Nederland zijn onder meer de ruggenprik(een injectie in de onderrug), injecties met pethidine of een pompje met remifentanil.