Spring naar inhoud

Nazorg zwangerschap

Als de bevalling achter de rug is, kan het genieten beginnen. Als kersverse moeder wilt u maar één ding, genieten van uw kleine spruit. De eerste zes weken na de bevalling wordt de kraamtijd genoemd. De moeder heeft haar rust hard nodig na de bevalling. Gelukkig is er de kraamverzorgster die u een handje helpt tijdens de eerste week.

Bent u in het ziekenhuis bevallen? Dan komt de kraamverzorgster bij u langs als u weer thuis bent. Let op: het is verstandig om uw kraamzorg zo vroeg mogelijk tijdens de zwangerschap aan te vragen (voor week 16). De kraamverzorgster komt dagelijks langs om u te ondersteunen. Iedereen die in Nederland woont en een kind krijgt heeft recht op kraamzorg. De kraamverzorgster leert de moeder hoe ze haar baby moet verzorgen. Zo leert zij u bijvoorbeeld hoe u het beste borstvoeding kunt geven. Daarnaast neemt ze een paar licht huishoudelijke taken van de moeder over. Zo helpt zij u het huis schoon te houden, door bijvoorbeeld de afwas te doen. Daarnaast zal ze u een ontbijtje en/of lunch op bed brengen.

Hoe lang u gebruik kunt maken van de (gratis) kraamzorg is afhankelijk van de zorgverzekering die u heeft afgesloten. Kraamzorg zit in het basispakket, maar er is wel sprake van een eigen bijdrage. Bij de meeste zorgverzekeraars kunt u zich extra bijverzekeren voor aanvullende kraamzorg. Dit is natuurlijk wel zo makkelijk als de kleine er is. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.